keskiviikko 18. maaliskuuta 2009

Kovan politiikan hinta


18. maaliskuuta 2009

Viime laman jälkeen on Suomessa harjoitettu äärikapitalistista politiikkaa. Tällä tarkoitan sitä että kaiken päätöksenteon lähtökohtana on ollut uusliberalistinen usko pääoman tukemiseen. On siis harjoitettu kovaa politiikkaa jossa talous vuotuisine, myöhemmin neljännesvuotuisine, budjetteineen on ollut ainoa lähtökohta. Ei ole lainkaan otettu huomioon sitä mitä seurauksia vahvojen tukemisella on yhteiskunnassamme. Sosiaaliset ja ympäristövaikutukset on jätetty huomiotta kun on hiihdetty kohti Onnelaa rahan kiilto silmissä.

Tämän politiikan seurauksia maksamme nyt ja on pelättävissä että tilanne pahenee jatkossa. Köyhyys on tullut Suomeen tuontitavarana yhdessä kaikenlaisten pelien ja Hollywood- unelmien myötä. Armoa ei tunneta kun maahan kaatuneita potkitaan leikkaamalla aina terveydenhoidosta ja sosiaaliturvasta silloin kun rahaa muka tarvitaan siihen että rakennetaan jotain fiiniä.

Turussa on lukuisia esimerkkejä siitä miten jonkin yksityisen vaikuttajatahon projektit saavat helposti kaupungin siunauksen ja tuen. Parhaillaan on suunnitelmissa Toriparkki, joka halutaan rakentaa vaikka turkulaiset sankoin joukoin sitä vastustavat. Poliitikot, jotka ennen vaaleja ilmoittivat vastustavansa hanketta ovatkin muuttaneet mielensä valtuustoon päästyään ja ihan häpeämättä he ovat kääntäneet takkinsa. Ilmiö ei liene pelkästään turkulainen, mutta käytän omaa kaupunkiani ( tai kenekähän se nykyisin onkaan…) esimerkkinä koska tunnen sen asioita.Joidenkin ajatuksissa raha ohittaa ihmisyyden.

Kun keskustan kauppakeskus Hansakorttelissa on sattunut häiriöitä, teki Turun sanomat jutun asiasta ja kysyi näiltä ns. ”Hansalapsilta” mistä häiriöt johtuvat (TS 16.3 Kotimaa s. 6) ja mitä nuoret itse haluaisivat. Nuoret kertoivat kauppakeskusta terrorisoivista härikkönuorista jotka ovat väkivaltaisia ja arvaamattomia. He myös kertoivat tarvitsevansa paikan jossa tavata toisiaan rauhassa- mitään tarjoilua tai ohjelmaa ei tarvittaisi.

Tämä on järkeenkäyvää. Olin itsekin hiljakkoin nuori ( täytän pian 50v :> ) ja muistan hyvin, miten olemattomista aineksista rakensimme viihtyvyyttä. Ei tarvittu hienoja tiloja- kunhan vain saatoimme tavata toisiamme.Viihdyimme oikein mainiosti- rakensimmepa itse lentopallokentänkin kun halusimme pelata.Itse tehty oli paljon parempi kuin ylhäältä päin osoitettu olisi ollut.
Nykyisin on paljon nuoria jotka kärsivät köyhyydestä. Tilanne on järjetön kun samanaikaisesti rakennamme kaikkea hienoa ja tarpeetonta ja jätämme nuoret vaille vaatimattomiakaan tiloja. Viimeinen veto tässä väkivaltaisuuksien sarjassa on se, että Turku kaavailee parhaillaan ammattilaisurheilun tukemista alentamalla ,kikkailemalla tosin, TPS:n vuokraa Turkuhallista vaikka vuokra jo nyt on niin alhainen ettei ylläpitoa edes kustanna.Kaikesta mikä liittyy ihmisten hyvinvointiin tingitään. Peruspalvelubudjetista on tarkoitus leikata valtava 15,2 miljoonan euron pala, vaikka palvelut eivät tälläkään hetkellä ole lain vaatimalla tasolla. Turku siis rikkoo lakia tukeakseen ammattiurheilua…Myös lähikirjastojen lopettamiset ja alueiden palvelujen karsinnat lisäävät ongelmia kaikkialla- Hansassa ne tulevat näkyviin nuorten vakavana oireiluna.
Kauanko kestää ennenkuin kova linja muuttuu? Voisi kysyä myös: kuinka monen pitää kuolla kovan politiikan seurauksiin ennenkuin mitään tapahtuu? Väkivalta Hansassa on mielestäni oire johon pitäisi puuttua ellemme halua Jokelan tai Kauhajoen tapaisia tragedioita. Siihen puututaan vain kohentamalla inhimillisyyden tasoa kaupungissamme. Ihan ensimmäiseksi on luovuttava Toriparkkihankkeesta. Kaupungin liike -elämän luulisi löytävän rahoilleen viisaampia ja kestävämpiä kohteita.Kokemustakin on jo yhden sairaalan rakentamisesta. Vastuu on kuitenkin valtuustolla kun se päättää keskustan kaavasta 30.3. 2009 ja vastuu on raskas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! Se ilmestyy sivulle kun olen tarkistanut sen.