perjantai 26. kesäkuuta 2009

Maahanmuuttokritiikkiä


Pakolaisongelmalle on ratkaisu-se vain ei kelpaa

26. kesäkuuta 2009

25.6.2009

Talousjärjestelmän uudistamisesta ei päästy sopuun YK:n huippukokouksessa

Teollisuusmaat estivät YK-huippukokouksessa kehitysmaiden kipeästi kaipaamat muutokset kansainväliseen talousjärjestelmään. New Yorkin kokous tunnusti kuitenkin kehitysmaiden kärsivän rikkaista maista liikkeelle lähteneestä kriisistä eniten ja teki muutamia lupaavia päätöksiä.

YK:n talouskriisihuippukokous New Yorkissa päättyi käytännössä jo ensimmäisenä kokouspäivänä 24.6. Korkean tason tapaamisen alussa ilmeni, että kokoukselle valmisteltu loppuasiakirjaluonnos hyväksytään suurella todennäköisyydellä sellaisenaan perjantaina 26.6.

Kokousta paikan päällä New Yorkissa seuraavan Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepan kehityspoliittisen sihteerin Matti Ylösen mukaan mikään maa tai maaryhmä ei todennäköisesti uskalla avata neuvotteluja uudelleen, koska muutosesitystä seuraisi varmuudella vastaisku.

Kehitysmaat ovat kriisin seurauksena ajautumassa vauhdilla rajuun velkakriisiin, mutta esimerkiksi EU:lta ei ole luvassa juurikaan tukea uudelle kriisirahoitukselle tai velkakriisin ratkaisuille.

Suuri mielenkiinto kokouspaikalla kohdistui YK:n talouskomissiota johtavan Maailmanpankin entisen pääekonomistin Joseph Stiglitzin esiintymiseen kokouksen oheistapahtumassa.

Kehitysmaat olivat ajaneet Stiglitzin työryhmän ehdotusten sisällyttämistä loppuasiakirjaan. Ehdotuksiin kuuluivat muun muassa riippumattoman velkatuomioistuimen perustaminen, kansainvälisen veronkierron hillitseminen sekä globaalien verojen käyttöönotto. EU ja muut rikkaat maat hangoittelivat vastaan ja varsinkin aikataulujen ja konkreettisten toiminnan osalta tulokset jäivät laihoiksi.

Teollisuusmaat tunnustivat kuitenkin rikkaista maista lähteneen kriisin kehitysmaille aiheuttaman valtavan inhimillisen kärsimyksen. Nähtäväksi jää kuinka nyt sovitut aloitteet saadaan konkretisoitua. Lähde:www.kehys.fi

G20-maat eivät halua luopua siirtomaistaan ja halvan työvoiman reserveistä, joita ne ylläpitävät köyhissä maissa kolonialismin perinnettä jatkaen. Mielestäni maailman talousjärjestelmää olisi uudistettava. Vanhoilla lääkkeillä kohtaamme vain samat ongelmat kuin aina ennenkin. Huolestuttavaa on, että jo miljardi ihmistä kärsii aliravitsemuksesta.

Suomeenkin ongelmat ovat levinneet lisääntyneen köyhyyden myötä, mutta köyhyyttä eivät tänne ole tuoneet maahanmuuttajat vaan kapitalistit, keinottelijat, jotka eivät halua antaa mahdollisuuksia kaikille ihmisille vaan pyrkivät säilyttämään Status Quon, olotilan jossa he kuuluvat etuoikeutettuihin. Tällainen ajattelu on väkivaltaista ja väkivalta aiheuttaa väkivaltaa. Esimerkkinä hyvä on Somalian merirosvot: Kun ansiolähteet(kalastus) on riistetty vastaavat merirosvot samalla mitalla.

Kaivatan oikeudenmukaisia ratkaisuja ja niitä voi tehdä vain kansainvälinen, riippumaton ja rauhantahtoinen elin: YK.

YK:ta on vahvistettava ja maailman taloutta säänneltävä oikeudenmukaisesti. Tässä riittää Suomellekin työsarkaa ilman Natoon liittymistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! Se ilmestyy sivulle kun olen tarkistanut sen.