keskiviikko 13. toukokuuta 2009

Turun Vasemmistoliiton kannanotto

Ei leipää lasten suusta!
TURUSSA LUODAAN UUTTA LAMAN LASTEN SUKUPOLVEA

Turussa on koko kevään ajan runnottu läpi massiivisia peruspalveluihin kohdistuvia säästöjä. Henkilöstöä laitetaan pakkolomalle. Johdon palkankorotuksiin hallinnossa tuntuu silti löytyvän rahaa. Liikelaitosten johtajille on annettu runsaskätiset palkankorotukset, samoin esimerkiksi apulaiskaupunginjohtajien avustajille.

Erityisen raskaasti säästöistä kärsivät lapset ja nuoret. Kunnan tarjoamat palvelut ovat usein ainoita rakenteita, jotka pitävät työttömyyden kanssa kamppailevien perheiden lasten arjen koossa. Koulujen lomautukset ja kouluruoan säästöt, ammatti-instituutin sulkeminen kahdeksi viikoksi, nuorisotyön leikkaukset sekä toteutuessaan päivähoidon ja lastensuojelun säästöt tulevat vuosien mittaan moninkertaisesti kaupunkilaisten maksettaviksi. Päihdehuollon leikkaukset kohdistuvat nekin vaikeimmassa asemassa elävien perheiden lapsiin ja päihdeongelmaisiin nuoriin. Päihdehuollon palvelut eivät nykyiselläänkään ole lain vaatimalla tasolla.

Lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistäminen kuuluu suomalaisen koululaitoksen tehtäviin. Kouluyhteisö voi tarjota lapsille ja nuorille mahdollisuuden yhteisöllisyyden kokemiseen. Ammatti-instituutin sulkeminen kahden viikon ajaksi on haitaksi yksinäisille nuorille, jotka sulkeutuvat kotiinsa ja jumittautuvat tietokoneen ääreen. Aikuistumisen kynnyksellä olevilla nuorilla säännöllinen päivärytmi ihmiskontakteineen lisää turvallisuuden tunnetta.

Toimivat julkiset palvelut varhaisen puuttumisen kivijalka

Turun Vasemmistoliitto muistuttaa, että kaikille tarkoitetut, hyvät julkiset palvelut ehkäisevät ongelmia. Toimivat palvelut ovat varhaisen puuttumisen kivijalka, jota olisi murentamisen sijaan vahvistettava. Nyt Turussa ollaan lasten ja nuorten peruspalveluita leikkaamalla luomassa uutta laman lasten sukupolvea. Eikö viime lamasta ole otettu opiksi? Valtavat ongelmat 90-luvun laman seuraukset kokeneella sukupolvella purkautuvat juuri nyt mm. oppilaitoksissa, selkeimpänä esimerkkinä tästä ovat koulusurmat, jotka näkyvät päättäjiltä jo unohtuneen.

Turussa säästöjä ajaa puolueista kaikkein säälimättömimmin juuri Kokoomus. Se ei ilmeisesti lainkaan piittaa siitä, että yhä suurempi osa lapsista ja nuorista ajautuu yhteiskunnan ulkopuolelle.
- Onko Kokoomus laskenut, että meitä kaikkia ei enää tarvita, Turun Vasemmistoliitto kysyy. Turun Vasemmistoliitto kritisoi voimakkaasti nyt tehtyjä säästöjä ja toivoo valtuuston vielä korjaavan tilanteen. Puolueen kanta on, että peruspalveluista ei voida säästää, lapsilta ja nuorilta kaikkein viimeiseksi. Säästöt on kohdistettava hallintoon ja tekniselle sektorille.

Lisätiedot:
Mirka Muukkonen, puheenjohtaja
045 1144 099, mirka@mirkamuukkonen.net

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! Se ilmestyy sivulle kun olen tarkistanut sen.