tiistai 12. toukokuuta 2009

Kenen päivä lienee?


Snellmanin jäljillä-Suomalaisuuden päivänä 2009

12. toukokuuta 2009

J.W. ( Johan Wolfgang?) Schnellmann on Suuri Suomalainen. Häntä pidetään kansakuntamme isänä- toimihan hän maamme pääministerinä ( senaatin talousvaliokunnan varapuheenjohtajana) silloin kun maamme sai oman rahan- Markan. Hänen vaikutuksensa Suomen kehitykseen on kaksijakoinen. Puolustaessaan vahvaa markkaa hän ei suostunut ottamaan ulkomaista lainaa kansan ruokkimiseksi vaan käytännössä antoi 100000 ihmisen kuolla nälkään suurina pulavuosina 1867-68.

Snellman kannatti liberalistista talouspolitiikkaa, joka käytännössä on vahvojen suosimista ja heikompien heitteillejättöä oman onnensa nojaan. Lohdutukseksi heille uskotellaan että muruja tippuisi rikkaiden pöydiltä heillekin ,kun Adam Smithin legendaarinen “Näkymätön käsi” niitä lattialle heittelee.

Käytäntö ja kokemukset ovat osoittaneet ihan muuta. Suomen porvarihallituskin yrittää nykyisin ottaa etäisyyttä äärikapitalismiin eli uusliberalismiin ja sössöttää sosiaalisesta markkinataloudesta minkä ehtii. Korvat heiluvat pahasti. Suomen kuntien tilanne on huolestuttava ja vanhasen kakkoshallituksen jatkaessa nerokkaita toimiaan se yhä pahenee lähestyen katastrofia. Onko tavoitteena toistaa Schnellmannin uroteot vaikka olisi mahdollista toimia toisinkin?Alla on verkkolehti Verstaan pieni uutinen siitä miten Liisa Hyssälä hyssäilee asiat kuntoon. Toivottavasti tällä kertaa onnistuu lyhentämään jonoja ja purkamaan tuon kirotun , kansalaisia kunnioittamattoman systeemin työttömyyspäivärahojen ja toimeentulotuen maksatuksessa.

Turun kaupungin terveyskeskuskus on kuollut. Lääkäriaikoja tarjotaan elokuulle!Siis yli kolmen kuukauden päähän! Kun yhdistämme tämän tiedon siihen , että yksityisiä palveluja ei voi käyttää kun työttömyyspäivärahojen ja toimeentulotuen maksatus viipyvät, olemme päässeet snellmanilaisen talouseliitin ytimeen: Köyhät mullaksi.

Työttömyyskassojen ruuhkiin etsitään ratkaisua

Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä kertoi tämän viikon kyselytunnilla ministeriön etsivän ratkaisua työttömyyskassojen jonoihin. Aiheen toi keskusteluun kansanedustaja Markus Mustajärvi.

- Työtön voi joutua odottamaan ensimmäistä korvaustaan jopa yhdeksän tai kymmenen viikkoa ja aika on vielä pidempi, jos se lasketaan työttömyyden alkamisesta. Kuitenkin sekin aika on jollakin elettävä, kuvasi Mustajärvi nykytilannetta.
- Aikooko hallitus valmistella jo ennen kesää sellaisen muutoksen, joka mahdollistaa työttömyysturvan maksamisen ennakkona, jotta korvauksen kohtuuttomat odotusajat poistuvat?

Hyssälä kertoi, että tähän haetaan juuri ratkaisumallia. Hyssälän mukaan ministeriö on valmis toimimaan pikaisella vauhdilla, kun malli nopeampaan maksamiseen löytyy.

Ryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie toi esiin sen, että työttömyysturvan lisäksi toimeentulotukea joutuu odottamaan.
- Nyt jonot ovat isommissa kaupungeissa kolme viikkoa ja enemmänkin. Kun ihminen ei saa työttömyyskorvausta, palkan tulo loppuu ja toimeentulotukeakaan ei saa, niin miten ihmeessä ihminen sitten elää?

Hyssälä kertoi, että tämäkin asia on Satakomiteassa valmisteilla. Satakomitean työskentelyaikaa on jäljellä vielä yli puoli vuotta, vuoden loppuun asti. Kovin pikaisesti toimeentulotukea tarvitsevien tilannetta ei siis helpoteta.

Maiju Kaajakari 8.5.2009 Verkkolehti Verstas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! Se ilmestyy sivulle kun olen tarkistanut sen.